FR EN
FAQ

MasKIT

Wij zijn een non-profit organisatie. MasKIT is opgericht door studenten en oud-studenten van de École polytechnique in Brussel. Het team is nadien gegroeid door het aanwerven van verschillende complementaire profielen. Het huidige team, bestaande uit 20 vrijwilligers, heeft als doel te voldoen aan de vraag van de overheid naar verplichte maskers.

Het geld dat MasKIT ontvangt door de aankoop van maskers wordt gebruikt om grondstoffen, productiekosten (onderhoud van apparatuur, beschutte werkplaatsen, operationele kosten) te betalen. Het stelt ons ook in staat om financieel werkkapitaal te hebben om vooraf grondstoffen te kopen en om voorraad te hebben om goede levertijden te garanderen. MasKIT heeft daarnaast ook een sociaal doel. Als onze voorraden voldoende zijn, bieden we maskers aan aan verenigingen met een sociaal doel of aan mensen in financiële moeilijkheden.

MasKIT produceert niet enkel DIY-maskers. Voordat we met dit project begonnen, was het hele team betrokken bij het FabLab van de Vrije Universiteit van Brussel. Sommigen van ons hebben een manier bedacht om schorten en medische jassen lokaal te produceren, en anderen hebben bijgedragen bij het productieproces zelf. In totaal zijn meer dan 100.000 vizieren, 100.000 schorten, 7.000 bevestigingen voor maskers en 800 jassen uitgedeeld aan ziekenhuizen en huisartsen.

De kit heeft het voordeel dat de productietijd van onze maskers aanzienlijk wordt verminderd, evenals de kosten. Bovendien stelt het DIY-formaat het publiek in staat om naar wens het bevestigingssysteem van hun masker aan te passen.

Montage is voor iedereen mogelijk en duurt ongeveer 30 minuten. Er worden duidelijke montage-instructies in 2 talen meegeleverd. Op de website zijn ook verklarende video's te vinden. Het benodigde materiaal zit in de kit. Je hebt ook een schaar en een hamer (of een ander stomp voorwerp) nodig.

Wettelijke voorschriften

De lokale economie ondersteunen is een van onze waarden; daarom zijn onze leveranciers Belgisch en Europees.

Het wordt aangeraden om het masker voor gebruik te wassen, aangezien de stof is aangeraakt bij het samenstellen van het masker.

Om te voorkomen dat de tas waarin u uw masker opbergt, wordt verontreinigd, is het best om een apart zakje te hebben om uw masker in op te bergen. Een diepvrieszakje volstaat, maar als u er geen hebt, kunt u uw masker bijvoorbeeld ook in een papieren doekje of een envelop bewaren.

De maskers respecteren de voorschriften zoals aangegeven door AFNOR en de norm NBN/DTD S 65-001:2020 van het SPF Santé Belge. Het is een masker van de categorie 2. Deze stoffen maskers filteren tussen 70% en 90% van de uitgestoten deeltjes kleiner dan of gelijk aan 3 micron. Het masker bestaat uit een buiten- en binnenlaag, beiden uit een stof van 100% katoen. Het is ook mogelijk om er een filter in aan te brengen.

De naden zijn simpelweg bedoeld om de binnenste en buitenste delen van het masker aan elkaar te bevestigen. In onze maskers wordt dit doel bereikt met behulp van acht oogjes en verschillende plooien, waardoor de twee stoffen van het masker worden vastgezet.

Onze maskers bieden retentiecapaciteit voor microdruppeltjes. Het filtratie niveau vermeldt tests met deeltjes met een grootte tot 3 µm, wat groter is dan de grootte van het Covid-19-virus. Het virus wordt echter vervoerd in microdruppeltjes, veel groter dan het virus zelf. Het is toch ook altijd nodig om ‘social distancing’-maatregelen te treffen.

De Belgische overheid deelt filters uit aan de bevolking die compatibel zijn met onze maskers en die voldoen aan de aanbevelingen van de SPF Santé.

Ontvouw de drie plooien van het bovenste deel van uw masker. Plaats de filter tussen de buitenste en binnenste laag. Controleer of het plat en over de hele oppervlakte van het masker is geplaatst.

Ondanks hun goede filtercapaciteit voldoen deze types filters niet aan de medische eisen. Het is namelijk waarschijnlijk dat deze materialen irriterende stoffen in de lucht afgeven die een risico op allergieën (met name ernstige astma-aanvallen) of toxiciteit kunnen veroorzaken. Bovendien vertonen dit soort filters geen goede resultaten wat betreft ademgemak.

De voorschriften vragen om het gebruik van een dergelijk masker voor maximaal 4 uur. Elke persoon die buitenshuis werkt, kan dus 3 per dag plannen: 1 voor de ochtend, 1 voor de middag en 1 eventueel voor noodgevallen. Vergeet niet om uw handen te wassen voordat u een masker opzet en na het afzetten.

Onderhoud

Dit masker is wasbaar op meer dan 65 ° om alle sporen van het virus te verwijderen zoals de officiële aanbevelingen adviseren. Het kan ook in de droogtrommel worden gedroogd.

Het masker kan inderdaad ook in water gekookt worden; het patroon is zo ontworpen dat de stof tot de juiste maat krimpt.

Ja, om eventuele kreuken na het wassen te verwijderen en het drogen te voltooien. Er moet speciaal op worden gelet dat de onderdelen van het masker niet worden beschadigd, vooral de koperen oogjes niet. Houd er rekening mee dat het gebruik van een strijkijzer het wassen niet kan vervangen zoals aanbevolen door de gezondheidsautoriteiten.

Technische details

Gebruik een zwaar, sterk voorwerp dat als hamer kan fungeren. Bijvoorbeeld het handvat van een metalen botermes of een houten borstel.

De pers is het gereedschap dat bij uw kit wordt geleverd om de oogjes goed dicht te knijpen. Het wordt boven het ringetje geplaatst.

Stof : Als u een van de twee stukken stof verliest maar u hebt nog stof in huis, raak dan niet in paniek! De sjablonen zijn hier te vinden. U hoeft alleen maar het ontbrekende stuk stof van een t-shirt of een andere stof (100% katoen) te knippen en kleine kruisjes te knippen met een schaar waar de gaten zitten.

Oogjes en ringen : uw kit bevat twee extra oogjes en ringen. Als u niet langer de acht oogjes en ringen hebt die nodig zijn om het masker te bouwen, kan u oogjes kopen in de fourniturenwinkel. Die in de kit zijn koperen oogjes met een diameter van 5 mm. Wees voorzichtig, sommige oogjes kunnen bedekt zijn met nikkel, wat allergieën kan veroorzaken.

Pers : Uw kit bevat een extra pers. U kunt het oogje echter ook zonder pers sluiten, maar dit vergt behendigheid. U moet recht slaan, met kleine slagen aan het begin terwijl het oog in de goede richting buigt, en grotere slagen aan het einde. Gebruik een zwaar, sterk voorwerp dat als hamer zal fungeren. Bijvoorbeeld het handvat van een metalen botermes of een houten borstel.

Metalen staafje: het staafje kan worden vervangen door een paperclip, of een papierklem, of zelfs metaaldraad die in fourniturenwinkels wordt verkocht. Pas wel op dat u zich niet verwondt met puntige en scherpe randen.

Elastiek: Eender welke elastiek kan gebruikt worden. Er kan zelfs niet-elastisch koord worden gebruikt. De maat van het elastiek voorzien in de kit is ongeveer een meter.